Portal wiedzy dla kadry kierowniczej


Managerowie i dyrektorzy jedzą Tiramisu

Managerowie i dyrektorzy jedzą Tiramisu

Nie trzeba wiele, by odróżnić pracownika fizycznego od managera dużej firmy. Teraz wystarczy także zaglądnąć im do talerzy. Co je kadra zarządzająca, a co szeregowi pracownicy?

Smak inteligencji

Naukowcy z Polskiej Akademii Nauk przeprowadzili badania, w których sprawdzili, co jedzą Polacy i jak to się ma do ich statusu społecznego. Z wniosków raportu pt. Wzory jedzenia, style życia a stratyfikacja społeczna wynika, że najlepszym stratyfikatorem hierarchii społecznej okazało się tiramisu. Okazało się, że aż 70 proc. dyrektorów, właścicieli małych firm, pracowników umysłowych i przedstawicieli kadry zarządzającej deklaruje spożywanie tego deseru. Ilość twierdzących odpowiedzi spada do 40 proc. w grupie robotników wykwalifikowanych i niewykwalifikowanych. Na samym dole znajdują się rolnicy, którzy tylko w 30 proc. deklarują jedzenie tiramisu.

Detronizacja łososia

Polacy jedzą średnio tyle samo ryb i owoców morza, ale przeznaczają na te produkty różne kwoty. Typowe gospodarstwo domowe wydaje na ryby w ciągu miesiąca 8 zł 10 gr, a rodzina pracownika fizycznego ok. 2 zł mniej. Co ciekawe, łosoś przestał już być uważany za towar luksusowy, a więc manager zamawiający łososia na obiad nie zrobi na nikim wrażenia. Wyższa kadra spożywa natomiast dwa razy więcej sushi niż średnia krajowa.

Banan czy jabłko

Różnice w hierarchii społecznej zauważono również w spożyciu owoców. Pracownicy umysłowi zjadają ich znacznie więcej niż pracownicy fizyczni. Wciągu roku „inteligencja” spożywa nawet 13 kg więcej owoców. Managera częściej spotkamy z bananem lub cytrusem, które są ulubionymi owocami pracowników niefizycznych. W tej drugiej grupie przeważa natomiast konsumpcja jabłek.

Smak kulinarny wyniesiony z domu rodzinnego zdaniem badaczy PAN jest odzwierciedleniem naszej pozycji społeczno-ekonomicznej, natomiast w trakcie życia może się zmieniać wraz ze zmianami najbliższego otoczenia. Oznacza to nie mniej, nie więcej, jak tyle, że w kwestii jedzenia, tak jak w wielu podobnych, z kim przestajesz, takim się stajesz – komentuje wyniki badań Maria Kaszyńska z Raport Płacowy Advisory Group TEST Human Resources.

Zajadanie się włoskim deserem na każdej przerwie wcale nie sprawi, że awansujemy do roli dyrektora, ani też nie będziemy lepszymi managerami. Naukowe badania pokazują jedynie, jak zmienia się styl życia wraz ze zmianą statusu społecznego. Według innych badań dotyczących zachowań żywieniowych Polaków wszyscy i tak spotkają się w niedzielę przy dwudaniowym posiłku: rosole, ziemniakach, kapuście i kotlecie schabowym (Zachowania żywieniowe Polaków, CBOS, sierpień 2014).

Czytaj więcej na: raportplacowy.pl

Dodaj komentarz